Tarot

Nazovite najjeftiniji tarot na internetu

Tarot je jedna od najpopularnijih divinacijskih tehnika na svijetu. Iako nije jednostavan kao neke druge metode poput viska ili listića čaja, tarot privlači ljude svojom magijom već stotinama godina. Danas, karte se mogu kupiti u velikom broju različitih dizajna. Bez obzira kakav je interes proučavatelja, moguće je pronaći tarot špil koji će zadovoljiti njegovu ili njezinu potrebu. Bilo da ste obožavatelj Gospodara prstenova ili nogometa, bilo da volite zombije ili ste zainteresirani za djela Jane Austin, negdje tamo vjerojatno postoji špil s vašom omiljenom tematikom.

Povijest tarota

Začetak današnjih tarot karata datira s kraja 14. stoljeća. Nitko pouzdano ne zna točan datum ili godinu nastanka tarota. Umjetnici toga doba na europskom tlu su osmislili igraće karte koje su se dijelile na četiri vrste. One su slične vrstama koje se danas koristi – koplja ili štapovi, diskovi ili novčići, pehari i mačevi. Poslije nekoliko desetljeća korištenja ovakvih igraćih karata, sredinom 14. stoljeća, umjetnici iz Italije su počeli stvarati dodatne, bogato ilustrirane karte. One će kasnije biti poznate pod nazivom velike arkane. Ove karte su često naručivale imućne obitelji. Plemstvo bi platilo umjetniku da stvori originalne karte pri čemu bi članovi obitelji i prijatelji bili na tzv. pobjedničkim kartama ili velikim arkanama. S obzirom da nije bilo puno ljudi koji su mogli priuštiti umjetnika, karte su mogli imati samo članovi gornjeg sloja društva. Tek s pojavom tiskarskog stroja igraće karte su se mogle staviti u masovnu proizvodnju.

Tarot i Egipat

Godine 1781. francuski slobodni mason i bivši protestantski svećenik Antoine Court de Gebelin objavio je dubinsku analizu tarota. Otkrio je da je simbolika u tarotu proizašla iz ezoterijskih tajni egipatskih svećenika. De Gebelin je dalje objašnjavao da je ovo drevno okultno znanje doneseno u Rim te otkriveno Vatikanu. Po njemu pape su žarko željeli tajnu zadržati za sebe. U njegovom eseju poglavlje koje se tiče značenja tarot karata se povezuje s legendama o Isis, Ozirisu i drugim egipatskim bogovima. Najveći problem s ovim radom je što nema konkretnih dokaza koji bi ga poduprli. To, međutim, nije spriječilo bogate Europljane da se “bace” na proučavanje, u to vrijeme, sve popularnijeg ezoterijskog znanja. Do ranog 19. stoljeća igraće karte kao što je tarot Marseille bivaju proizvedene na temelju de Gebelinove analize.

Tehnike otvaranja tarota

Tarot karte se mogu otvoriti na više načina. Otvaranje ovisi o vrsti tarota kao što je ljubavni tarot i što se s otvaranjem želi postići. S klasičnim tarot špilom može se otvoriti samo jedna karta, zatim tri karte, zatim njih sedam, deset (Keltski križ) itd.